Shpesh dëgjojmë se ‘jemi ajo që hamë’, dhe është e vërtetë, sepse çdo ushqim që konsumojmë kontribuon, në të mirë a në keq, në gjendjen tonë shëndetësore.
Ndër ushqimet që duhet të përfshihet në dietën tonë është brokoli për shkak të vlerave shëndetësore që ai ka.
Mbron shëndetin e zemrës
Me përmbajtjen e tij të lartë të vitaminave dhe mineraleve, brokoli luan një rol kyç në ruajtjen e shëndetit kardiovaskular. Në veçanti, vitamina K e pranishme në këtë perime ndihmon trupin të rregullojë qarkullimin e gjakut dhe koagulimin.
Ky ushqim është gjithashtu një burim i mirë i kaliumit, një mineral që ndihmon në uljen e presionit të lartë të gjakut. Po ashtu përmbajtja e lartë e fibrave te brokoli është thelbësore për reduktimin e niveleve të kolesterolit të keq (LDL), një faktor që ndikon drejtpërdrejt në rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Forcon kockat
Nuk mund të flasim kurrë sa duhet për rëndësinë e kockave, të cilat priremi t'i marrim si të mirëqenë derisa të shfaqen probleme të tilla si osteoporoza ose frakturat. Gjithashtu në këtë rast, brokoli rezulton të jetë një aleat i çmuar falë përmbajtjes së tij të vitaminës K dhe vitaminës C.
Vitamina K luan një rol themelor në aktivizimin e proteinave që formojnë dhe forcojnë kockat, duke parandaluar brishtësinë e tyre. Vitamina C, nga ana tjetër, stimulon prodhimin e kolagjenit, një proteinë thelbësore për ruajtjen e elasticitetit dhe rezistencës së kockave.
Brokoli ka përbërje të fuqishme kundër kancerit
Nëse keni vënë re ndonjëherë një erë të lehtë gjatë gatimit të brokolit, kjo është për shkak të pranisë së një përbërësi të quajtur sulforaphane, një substancë që përmban squfur që ka veti antikancerogjene.
Në fakt, sulforafani është një nga elementët më të studiuar në brokoli dhe shkencëtarët besojnë se mund të kontribuojë në parandalimin e kancerit. Disa studime kanë treguar se sulforafani ndihmon trupin të prodhojë më shumë enzima që eliminojnë toksinat, të tilla si ato që vijnë nga ndotja e ajrit dhe tymi i cigares.
Sulforafani është gjithashtu një antioksidant i fuqishëm që mund të mbrojë trupin nga inflamacioni, një proces që mund të nxisë rritjen e qelizave kancerogjene. Sipas disa studimeve, konsumimi i brokolit të paktën një herë në javë mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë, mushkërive dhe gjirit me 36%.
Ndihmon në kontrollin e sheqerit në gjak
Për ata që vuajnë nga diabeti ose duan ta parandalojnë këtë gjendje, brokoli mund të jetë një burim i rëndësishëm. Falë kombinimit të tyre të antioksidantëve dhe fibrave, këto perime mund të ndihmojnë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.
Disa studime kanë treguar se konsumimi i filizave të brokolit redukton rezistencën ndaj insulinës te njerëzit me diabet të tipit 2. Ky efekt duket se është për shkak të veprimit të sulforafanit, i cili jo vetëm që përmirëson ndjeshmërinë ndaj insulinës, por edhe zvogëlon nivelin e sheqerit në gjak.
Për më tepër, përmbajtja e lartë e fibrave në këtë perime ngadalëson thithjen e sheqernave në gjak, duke ndihmuar në mbajtjen e niveleve të glukozës të qëndrueshme.
Ndihmon në procesin e tretjes
I pasur me fibra dhe antioksidantë, brokoli nxit funksionimin e rregullt të zorrëve dhe mbështet shëndetin e sistemit tretës. Fibrat dietike që përmban ky ushqim ndihmojnë në mirëmbajtjen e tranzitit të mirë të zorrëve, duke promovuar florën e shëndetshme bakteriale në zorrën e trashë.
Forcojnë sistemin imunitar
Falë përmbajtjes së lartë të vitaminës C, një lëndë ushqyese thelbësore për funksionimin e duhur të sistemit imunitar, brokoli është një zgjedhje e shkëlqyer për të mbajtur trupin tuaj gati për të luftuar infeksionet dhe sëmundjet.
Brokoli është gjithashtu i pasur me squfur, i cili mbështet prodhimin e glutationit, i cili nga ana tjetër funksionon në të gjithë trupin për të mbrojtur qelizat nga dëmtimi inflamator.
Mbron shëndetin e trurit
Kush do ta kishte menduar se një pjatë me brokoli mund të ndihmojë gjithashtu trurin tuaj? Disa studime sugjerojnë se lëndët ushqyese dhe komponimet bioaktive që përmbahen në këtë perime mund të ngadalësojnë rënien njohëse dhe të mbështesin funksionimin e sistemit nervor.
Në veçanti, një flavonoid që gjendet te brokoli, zvogëlon inflamacionin në indin nervor dhe mbron trurin nga dëmtimet. Për më tepër, sulforafani duket se ka një efekt mbrojtës në qelizat e trurit, duke promovuar riparimin e indeve të dëmtuara.
Ngadalëson procesin e plakjes
Plakja, si fizike ashtu edhe mendore, shpesh përshpejtohet nga stresi oksidativ dhe rënia e metabolizmit qelizor. Sulforafani, edhe një herë, rezulton të jetë një aleat i frikshëm, pasi stimulon shprehjen e gjeneve antioksidante që kundërveprojnë dëmtimin e shkaktuar nga radikalet e lira, duke ndihmuar kështu në ngadalësimin e proceseve degjenerative të lidhura me moshën.