Patate me spinaq dhe kos ( në furrë)
Pëbërësit:
1 kg spinaq
1 kg patate
1 qepë
vaj
kripë, piper të zi dhe arrëmoskat
1 lugë çaji piper të kuq
150 gr djath të bardhë
Salca
3 vezë
1 lugë çaj miell
500 gr kos
kripë, piper të zi arrëmoskat
1 thelpi hudhër
Përgatitja:
Lajmë dhe kullojmë spinaqin. E presim atë hollë, qërojmë patatet dhe i presim ato në feta rrumbullake. Në një tigan me vaj bimor skuqim patatet sa të zverdhen ( jo të marrin ngjyrë, i largojmë nga tigani duke i vendosur në një pjatë me letër kuzhine )
Në një tigan tjetër vendosim 3 lugë gjelle vaj ulliri shtojmë qepën të prerë në kubikë të vegjël, e kaurdisim qepën deri sa të bëhet transparente. Shtojmë spinaqin dhe i përziejmë sëbashku deri sa spinaqi të ulë volumin. Shtojmë kripë, piper të zi, arrëmoskat, piper të kuq, vazhdojmë përzierjen, vendosim kapakun për 2-3 minuta dhe e largojmë nga zjarri. Në një tepsi shtojmë 1 rresht patate një rresht spinaq përsëri një rresht patate, përsëri spinaq vazhdojmë me patatet dhe alternojmë shtresat sa të përfundojë spinaqi dhe patatet.
Më pas në një tas rrahim 3 vezë, shtojmë kripë, piper të zi, arrëmoskat, 1 lugë gjielli miell, kos, 1 thelpi hudhër. I përziejmë mirë sëbashku dhe shtojmë mbi rreshtin e fundit të patateve. Vendosim tepsinë në furrë në temperaturë 190 gradë Celsius për 25 minuta.Pasi të ftohet pak e presim dhe e shërbejmë të vakët.