Avokado

Lifestyle

Vitamina E/ Ja pse është e rëndësishme për organizmin dhe ushqimet ku gjendet

9 Mars, 22:32| Përditesimi: 9 Mars, 22:39

  • Share

Vitamina E është një antioksidant i fuqishëm që mbron qelizat nga dëmet e ndryshme. Ky ushqyes thelbësor për shëndetin gjendet në shumë ushqime por ofrohet edhe si suplement në farmaci.

Vitaminën E trupi e ruan dhe e përdor sipas nevojës.

Studimet shkencore mbi rolin e vitaminës E

Shkencëtarët kanë kryer shumë studime për rolin e vitaminës E në trajtimin e një sërë sëmundjesh siç është ngushtimi i enëve të gjakut, tensioni i lartë i gjakut, sëmundjet e zemrës, dëmtimi i qelizave, vitamina E u vjen në ndihmë njerëzve jeta e të cilëve është e ekspozuar ndaj shumë faktorëve të rrezikut.

Burimet ushqimore të vitaminës E

-Në 30 gramë fara luledielli gjenden 7.4 mg vitaminë E

-Në 30 gramë lajthi gjenden 4.3 mg vitaminë E

-Në 30 gramë kikirikë gjenden 2.2 mg vitaminë E.

-Në 30 gramë bajame të pjekura gjenden 6.8 mg vitaminë E.

-Gjysëm avokado ka 2.08 mg vitaminë E.

-Gjysëm racioni (pjate) me spinaq të zier ofron 1.9 mg vitaminë E

-Gjysëm racioni brokoli i zier ofron 1.2 mg vitaminë E.

-Një kivi ofron 1.1 mg vitaminë E.

Ju mund të kombinoni spinaqin me lajthitë ose bajamet për të marrë sasi të mjaftueshme të vitaminës E, nga e cila do të përfitoni shumë.

S.B/ReportTv.al
Komento

Komente

  • Sondazhi i ditës:

    Zgjedhjet e 11 majit, cila listë e kandidatëve iu bind më shumë?