Foto ilustruese

Lifestyle

Nga tërshëra te çaji jeshil ja ushqimet që luftojnë kolesterolin

23 Maj, 08:49| Përditesimi: 23 Maj, 08:53

  • Share

Kolesteroli i lartë është një problem i zakonshëm në ditët e sotme, i lidhur ngushtë me mënyrën tonë të të ushqyerit dhe stilin e jetesës.

Megjithatë nëse kolesteroli juaj është pak më i lartë se normalja, mos u shqetësoni, është e rëndësishme të dini se mund të bëni shumë ndryshime në dietën tuaj për ta kontrolluar atë.

Sipas ekspertëve këto janë ushqimet që ndihmojnë në uljen e kolesterolit.

Tërshëra
Tërshëra është e pasur me fibra të tretshme, të cilat ndihmojnë në largimin e kolesterolit nga gjaku.

Avokado
Avokadoja është një burim i shkëlqyer i yndyrnave të shëndetshme. Ajo ndihmon në rritjen e kolesterolit të mirë (HDL) dhe uljen e atij të keq (LDL).

Vaji i ullirit
Vaji i ullirit, veçanërisht  ai ekstra i virgjër, është plot me antioksidantë dhe yndyrna të pangopura, që ndihmojnë në ruajtjen e elasticitetit të enëve të gjakut dhe në uljen e kolesterolit.

Fasulet dhe bishtajoret
Të pasura me proteina bimore dhe fibra, ato ndihmojnë në mbajtjen e ndjenjës së ngopjes dhe përmirësojnë tretjen.

Frutat (si mollët, dardhat dhe kumbullat)
Të pasura me pektinë, një lloj tjetër i fibrave të tretshme, këto fruta ndihmojnë në pastrimin e trupit nga kolesteroli i tepërt.

Arra dhe bajame
Studimet tregojnë se një grusht arra apo bajame në ditë mund të përmirësojë shëndetin e zemrës, duke ulur kolesterolin dhe përmirësuar elasticitetin e arterieve.

Çaji jeshil
Ky çaj përmban antioksidantë që ndihmojnë në përmirësimin e metabolizmit dhe në kontrollin e kolesterolit.

Reduktimi i ushqimeve të përpunuara, mishrave të yndyrshëm është po aq i rëndësishëm sa edhe shtimi i ushqimeve të mira në dietë.

Konsultohuni gjithmonë me mjekun apo dietologun përpara se të bëni ndryshime të mëdha në dietë, veçanërisht nëse keni probleme shëndetësore ekzistuese.

Xh.K/ReportTv.al
Komento

Komente

  • Sondazhi i ditës:

    Operacioni Ura, si e vlerësoni punën e SPAK ndaj grupeve kriminale?