Foto ilustruese

Lifestyle

Nga frutat e pyllit te arrat, çfarë duhet të konsumoni për një mendje të shëndetshme

8 Qershor, 08:37| Përditesimi: 8 Qershor, 08:42

  • Share

Në një botë gjithnjë e më të stresuar, shëndeti i trurit është kthyer në një prioritet jetik. Sipas specialistëve të ushqyerjes dhe neurologjisë, disa ushqime kanë veti mbrojtëse kundër goditjeve në tru dhe ndihmojnë në ruajtjen e funksioneve njohëse gjatë gjithë jetës.

Perimet me gjethe jeshile
Spinaqi, lakra jeshile dhe rukola janë të pasura me folate, vitaminë K dhe antioksidantë që përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe mbrojnë enët e gjakut në tru. Studimet kanë treguar se një dietë e pasur me këto perime redukton rrezikun e goditjes ishemike.

Frutat e pyllit
Boronicat, mjedrat dhe luleshtrydhet janë të mbushura me flavonoide, të cilat përmirësojnë kujtesën dhe ulin inflamacionin në tru. Një grusht boronica në mëngjes mund të jetë një investim i vogël për një tru më të fortë.

Peshk
Salmoni, sardelet dhe skumbri janë burime të pasura të acideve yndyrore omega-3, të cilat ndihmojnë në uljen e tensionit të gjakut dhe mbrojtjen nga mpiksja e gjakut – një shkaktar i zakonshëm i goditjeve.

Vaji i ullirit
Ky super-ushqim mesdhetar ka efekte të fuqishme anti-inflamatore. Kur përdoret rregullisht në gatim, ai kontribuon në mbrojtjen e sistemit nervor dhe ul rrezikun e sëmundjeve neurodegjenerative.

Arrat dhe farat

Të pasura me vitamina E dhe magnez, arrat dhe farat (si ato të linit dhe chia) janë aleatë të fuqishëm në luftën kundër dëmtimit të qelizave të trurit dhe humbjes së kujtesës.

Xh.K/ReportTv.al
Komento

Komente

  • Sondazhi i ditës:

    Shqipëria barazoi me Serbinë, sa shanse ka për të shkuar në Botëror?